Tuesday, March 05, 2013

pro dan kontra perkahwinan mudaAssalamualaikum, mengenai topik saya, 'pro dan kontra perkahwinan muda' jadi, saya akan memberitahu anda semua tentang apa yang saya dapat semasa penyelidikan saya.

Abdullah bin Mas'ud telah berkata: "Ketika kami masih muda, kami telah bersama-sama dengan Rasulullah dan kami tidak mempunyai apa-apa harta, Rasulullah berkata kepada kami:" Wahai orang muda! Jika anda mampu untuk berkahwin, maka  berkahwinlah, kerana perkahwinan itu akan melindungi pandangan dan menjaga kemaluan. Sesiapa yang tidak mampu untuk berkahwin maka hendaklah ia berpuasa, kerana puasa itu adalah perisai baginya. "(Riwayat oleh Imam Bukhari dan Muslim)
 Memang tak dapat di nafikan bahawa perkahwinan muda adalah salah satu sunnah nabi kita. Apabila ia adalah sunnah, maka ia jelas terdiri jenis banyak kebaikan. Saya ingin menekankan pada hukum berkahwin 'sunat' yang bermaksud 'bagi mereka yang mampu dalam pelbagai aspek '. Apa yang saya mahu katakan di sini adalah 'mampu', ada yang mampu untuk berkahwin pada usia muda, dan ada yang tidak mampu. Setiap orang mempunyai keupayaan yang berbeza, dan seperti yang kita boleh lihat, kebolehan yang berbeza yang dimiliki oleh wanita dan lelaki, menghasilkan pro dan kontra untuk perkahwinan muda.

Saya akan mula pandangan saya dengan pandangan kontra ':

Kematangan: Bagi mereka, ia adalah terlalu muda untuk berfikir tentang tanggungjawab yang akan mereka akan hadapi apabila mereka berkahwin dan umur mereka tidak layak untuk berkahwin kerana terlalu muda. Mereka takut apabila berlaku sesuatu di luar jangkaan mereka, mereka tidak dapat mencari cara yang betul untuk menyelesaikan masalah tersebut. Apabila berlaku beberapa konflik, mereka tidak dapat mencari penyelesaian yang betul untuk mengatasi konflik, dan jika mereka gagal, masalah yang serius akan berlaku dan tidak mustahil masalah penceraian akan berlaku. Menurut statistik yang direkodkan oleh Pejabat Qadi Pontian menunjukkan bahawa sejumlah 111 kes yang melibatkan perceraian dari umur 16 hingga 25 tahun sahaja pada tahun 2010-2012.

Kerjaya dan pendidikan: Pada mereka, pendidikan adalah keutamaan bagi remaja. Tanpa pendidikan mereka tidak akan mampu untuk mendapatkan kerjaya yang baik dan mendapat pulangan yang tinggi, dan jika mereka berkahwin awal, mereka takut bahawa mereka tidak boleh menumpukan perhatian kepada pengajian mereka kerana sudah ada beban tanggungjawab untuk menanggung isteri mereka, dan menjaga suami mereka. Tambahan pula, tidak semua orang mampu untuk mengejar dan mengawal dua perkara besar (perkahwinan dan pendidikan) pada masa yang sama.

Kewangan: Mereka berfikir bahawa jika sudah berkahwin, maka mereka mempunyai tanggungjawab untuk memberikan nafkah kepada isteri sedangkan mereka tidak mempunyai apa-apa kerjaya ketika di alam pendidikan. Jadi, bila tiada kerjaya, maka mereka merasakan mereka tidak mempunyai apa-apa kapasiti kewangan untuk menjalankan tanggungjawab mereka, walaupun ibu bapa mereka masih boleh membantu mereka untuk beberapa tempoh masa, tetapi bagi mereka ia adalah lebih baik mereka meletakkan usaha mereka sendiri untuk menyokong pasangan mereka .

Tanggungjawab: Ini adalah tentang sejauh mana kita mampu untuk memenuhi tanggungjawab suami dan isteri. Adakah kita berani untuk mengorbankan zaman belia kita hanya untuk memberi komitmen kepada keluarga? Adakah kita mampu atau tidak, bersedia atau tidak untuk menjadi contoh tauladan kepada isteri kita, untuk memberi keperluan isteri? Adakah isteri benar-benar dapat memenuhi tanggungjawabnya sebagai seorang isteri? Berkahwin bukan sahaja yang berkaitan dengan suami dan isteri, tetapi sebenarnya berkaitan dengan kedua-dua keluarga juga.
pada pandangan pro:

Sosial: Kebanyakan remaja berfikir dengan perkahwinan awal dapat mengatasi banyak masalah sosial, seperti pergaulan bebas lelaki dan wanita. Jabatan Qadi Pontian merekodkan sejumlah 803 pasangan remaja sekitar umur 16-25 tahun berkahwin pada tahun2010-2012. Untuk maklumat baru bagi orang-orang yang tidak tahu, Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia telah melaporkan bahawa 300,000 anak luar nikah dilahirkan kira-kira 10 tahun di Malaysia. Ini juga merupakan salah satu alternatif yang dicadangkan oleh ulama kontemporari, Syekh Yusuf Al-Qaradawi untuk membendung masalah sosial daripada melambung. Nabi berkata: "Siapa di antara remaja yang berkahwin pada usia muda, ia akan membuatkan syaitan menangis Dan dia (syaitan) mengeluh," celakalah aku, agama mereka telah menyelamatkan mereka dari godaan aku "Hadis riwayat Ibn 'Addi. .

Faktor Biologi: Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) menyatakan bahawa statistik menunjukkan peningkatan umur wanita individu akan menyebabkan lebih tinggi peluang untuk mendapatkan trisomi 21. Apakah Trisomi 21? Trisomi 21 dalam perkataan yang lebih mudah boleh digambarkan sebagai Gangguan genetik yang merupakan antara punca utama kanak-kanak yang dilahirkan dengan ketidakupayaan, yang dikenali sebagai sindrom down. Jadi, salah satu penyelesaian untuk mencegah kelahiran kanak-kanak kurang upaya adalah dengan berkahwin awal. Ini adalah kerana ketika muda, sperma dan ovum adalah lebih aktif, otot rahim masih kukuh untuk menyokong berat embrio. Seorang wanita pada usia 40 tahun tidak sesuai untuk mengandung kerana otot di ovari semakin lemah. Begitu juga dengan lelaki, apabila usia mereka semakin meningkat, kualiti sperma atau DNA mereka akan berkurangan dan ia tidak sama seperti apabila mereka pada usia muda.

Di samping itu, ketika seorang perempuan lahir, Allah telah membekalkan pada mereka kira-kira 2 juta sel-sel yang mana merupakan peringkat sebelum pembentukan kepada ovum, tetapi hanya kira-kira 450 sel yang akan membentuk ovum. 2  ovum akan keluar apabila seorang wanita yang mempunyai kitaran haid, ini akan menyebabkan bilangan ovum yang asalnya 450 akan terus berkurangan dan menyebabkan tempoh menopaus menjadi cepat, sekitar 40-50 tahun. Dengan perkahwinan awal, tempoh untuk menopaus akan lama, kerana setiap kali mengandung wanita, haid akan berhenti selama 9 bulan 10 hari, dan boleh menjimatkan sehingga 18 ovum dari terbazir melalui kitaran yang haid biasa, dan biasanya ibu akan melahirkan  4 orang anak, ini bermakna perkahwinan awal mampu untuk menyelamatkan 72 ovum. Apabila ovum masih banyak dalam ovari, maka tempoh untuk menopaus lama dan wanita itu masih dapat melahirkan anak banyak kali. Ingat, Nabi kita suka keluarga yang ramai anak. Ini adalah sebab-sebab mengapa mereka bersetuju dengan perkahwinan awal.

Faktor Psikologi: Mengapa tidak pasangan muda berkahwin menjadikan pasangan mereka sebagai sumber inspirasi dalam pengajian mereka dan sebagai pemangkin semangat jika pasangan mereka gagal dalam pengajian. Menurut fakta-fakta psikologi, jika kita mempunyai sumber inspirasi yang sentiasa dengan kita pada masa-masa yang senang dan susah, kita akan menjadi lebih bersemangat dan integriti  dalam melakukan sesuatu kerana kita percaya bahawa terdapat orang yang sentiasa berada di belakang kita. Itulah sebabnya kita sering membaca di akhbar atau majalah atau blog, pasangan suami isteri muda mendapatkan cemerlang dalam peperiksaan.

Sikap: Seperti apa yang kita boleh lihat, tidak semua manusia boleh menguruskan keperluan asas mereka dengan cemerlang, itulah sebabnya mereka memerlukan seseorang yang boleh menjaga kehidupan mereka dan saya percaya, melalui perkahwinan, wanita dapat mengubah sikap suaminya sendiri dengan lebih baik. Lelaki adalah cemerkap, selekeh, pemarah dan lain-lain ketika mereka masih bujang. Sementara itu, wanita secara semulajadi suka untuk menjadi kemas. Jadi apabila lelaki dan wanita berkahwin, mereka akan bekerjasama untuk memperbaik gaya hidup mereka, sebagai contoh, jika mereka mahu pergi untuk majlis tertentu , isteri akan mencadangkan pakaian yang sesuai untuk suami, jadi, suami akan kelihatan lebih bergaya dan tanpan seperti lelaki lain. Itulah sebabnya kita sentiasa mendengar 'isteri adalah perunding dan penasihat fesyen terbaik untuk suami'. Seperti apa yang dikatakan oleh Barack Obama, "Orang yang selalu bersama saya adalah isteri saya dan keluarga saya, mereka sentiasa berdiri di sebelah saya dan bukan di belakang saya, dan hakikatnya, lelaki tidak punyai apa-apa tanpa isteri dan keluarga".

Segala apa berlaku di dunia ini adalah seperti sekeping syiling yang mempunyai 2 bahagian 'kepala' dan 'ekor', apabila kita putarkan nya, kita tidak boleh agak apa yang kita akan dapat, sama ada 'kepala' atau ' ekor '. Sama seperti dalam kehidupan kita, segala-galanya yang berlaku mempunyai pro dan kontra tersendiri. Jadi, Terpulanglah kepada kita untuk memilih sama ada untuk menjadi pro atau kontra, pilihan di tangan kita.

Nota Hati: bukan kita nak tolak sunnah, nanti ade pulak yang melabelkan kita nih kafir sebab tolak sunnah Nabi, tapi ingat juga.. Kahwin nih sunat pada yang dah mampu dalam pelbagai aspek, harus(hukum asal) jika sudah ade keinginan untuk berkahwin. Jangan keliru.

special guest :)