Tuesday, November 30, 2010

ANJAKAN PARADIKMA 1

. . . a s s a l a m u a l a i k u m . . .
kali ini aku ingin berkogsi tentang betapa BAIK nye diri aku , hmm ,, memang aku tak nafikan yang aku suka membuat pembentangan tentang apa-apa sahaj subjek pelajaran ,, dan subjek yang seringkali aku bentangkan ialah Pendidikan Al-quran dan Sunnah dan Syariah Islamiah ,, aku suka bentangkan subjek-subjek ini ..
aku ada cara pembentangan aku yang tersendiri ,, aku suka bawakan potongan-potongan cerita ke dalam pembentangan aku ,, aku juga suka bawakan contoh-contoh yang mudah di pahami ,, idea-idea ini datang daripada hasil pembacaan aku dan hasil intipan aku ke blog rakan-rakanku atau mana-mana blog rasmi yang aku sedia maklum ,, yang penting sumbernye boleh di percayai ,, al-maklumlah ,, aku ni blogger ,, hehehe (nada bangga)

tujuan aku bawakan contoh-contoh atau cerita-cerita yang mudah di fahami ini adalah untuk menarik minat rakan-rakanku untuk fokus terhadap apa yang aku bentangkan ,, biasalah .. bila mulut dah sedap berbicara ,, masakan gunung runtuh pon kita tak sedar kan ? betul bukan ??

pada suatu malam ,, sewaktu prep malam ,, ketua kelas aku (identiti di rahsiakan) buat satu aktiviti ,, ala-ala muhasabah diri gituh ,, tapi entah laa aku pon tak tahu nak namakan program tuh program apa ,, yang penting program tuh di buat untuk menegur dan muhasabah diri kita .. pelajar perempuan dan pelajar lelaki hendak lah melontarkan komen atau teguran kepada individu yang berlainan jantina ,, dan hendaklah diluahkan ke dalam kertas ,, nama komentar hendaklah di rahsiakan ,,

di pendekkan cerita ~~

aku tertarik dengan 2 komen daripada 2 orang komentar yang berbeza yang di berikan kepadaku ,, iaitu ,,
komentar 1 : "ana suke dengan pembentangan yang anta buat , tapi ,, anta hendaklah menjaga hati orang lain ,, jangan sedap menyebur jea ,,"
komentar 2 : "hendaklah cerminkan diri sendiri dahulu ,, baru lah tegur orang lain ,, jangan sampai teguran2 dan nasihat2 yang anta berikan itu memakan diri anta di akhirat kelak"

huh ,, masa itu jugalah aku mula sedari ,, betapa tajamnya lindah sampai membuat orang terguris ,, dan aku juga sibuk menasihati orang ,, sedangkan diri aku ?? hmm ,, sejak daripada peristiwa itu ,, aku terus mengambil keputusan yang drastik(ayat yo'o) ,, iaitu ,, aku hanya akan membetangkan apa yang patut sahaja ,, dan aku hanya akan bentangkan secara formal sahaja ,, dan tak ada lagi aplikasi-aplikasi lain yang akan ku tambah dalam pembentangan aku ,,

sekian ~

special guest :)