Saturday, September 15, 2012

Jarak ?

 Assalamualaikum..

Jarak ? Apakah itu jarak ?

"jauh atau ruang (renggang) antara dua tempat, benda, dsb"
- Kamus Dewan Edisi ke-4 -
"the length of the space between two points"
-Oxford Dictionary-

Jarak...  Jap ! Jarak yang saya maksudkan ialah jarak dalam Ikhtilat bermaksud batasan dalam pergaulan. Ikhtilat asal kata dasarnya ialah Khalata ialah 'Percampuran'.

Ulama Fiqh mendefinisikan pergaulan sebagai satu keadaan apabila lelaki dan perempuan ajnabi bertemu (melebihi dua orang) di suatu tempat dan berlaku interaksi antara mereka- sumber: http://perkimclubnilai.blogspot.com/2009/08/apa-itu-ikhtilat.html
 Penting sangat ke jarak ni dalam aplikasi kehidupan seharian kita ? 
Analogi: Semasa memandu kenderaan, kenapa kita perlu menjaga jarak antara kenderaan di hadapan dan di belakang kita ? Pastinya untuk mengelak daripada berlakunya perkara yang tidak di ingini seperti kemalangan jiwa. Jika kita gagal menjaga jarak itu, maka eksiden lah jawab nya kan ?
 Tak salah kalau nak berkawan dengan ajnabi, seperti saya.. saya juga mempunyai kawan yang ajnabi.. tapi hendaklah kita menjaga adab dalam ikhtilat dan antara adabnya ialah:
  1. Tidak bersentuhan antara perempuan dan lelaki ajnabi.
  2. Tidak melihat perempuan atau lelaki secara mengamati dan menaikkan syahwat.
  3. Memelihara aurat dan kehormatan. Aurat lelaki adalah antara lutut dan pusat manakala aurat perempuan adalah seluruh tubuh badan kecuali muka dan tangan.
  4. Tidak mengeluarkan kata-kata keji, lucah atau menunjukkan tingkahlaku yang mendorong kepada melakukan maksiat.
  5. Tidak berdua-duaan terutama di tempat sunyi dan gelap.
 -------------------------------------------------------------------------------------------
 Allah juga ada meletakkan jarak melaluinya firmannya seperti:

وَلاَ تَقْرَبُوا الزِّنَا إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيْلاً٭سورة الإسراء 32
لَا تَقْرَبُوا الصَّلَاةَ وَأَنْتُمْ سُكَارَى حَتَّى تَعْلَمُوا مَا تَقُولُونَ٭سورة النساء 43
lafaz "لاَ تَقْرَبُوا" itu sendiri bermaksud "jangan mendekati". Menunjukkan jarak antara kita dengan perkara lain.. contohnya.. dalil yang pertama, berkaitan dengan zina. "Kenapa jangan mendekati ? Kenapa tak jangan lakukan" sebab Allah meletakkan satu jarak antara kita dengan zina, jika kita melanggar jarak itu, ataupun kita gagal mengawal jarak itu, nescaya kita akan melakukan banyak perkara mungkar dan bukan hanya zina semata-mata. Begitu juga dengan dalil yang kedua..berkaitan dengan solat ketika mabuk. Allah meletakkan jarak antara solat kita dengan mabuk, jika kita gagal mengawal jarak itu, maka kita akan solat dalam keadaan mabuk yang mana ketika itu kita tak tahu apa yang kita baca, apa yang kita lakukakan, kita juga tak khusyuk dalam solat dan banyak lagi. Sesungguhnya Allah maha mengetahui, sebab itu Dia mewujudkan jarak-jarak itu.
 -------------------------------------------------------------------------------------------

pernah juga saya di tanya oleh seorang sahabat sekitar 2-3 hari yang lalu:

"habis tu zim, kalau kita suka atau ada hati kat seseorang.. tapi dalam masa yang sama kita nak jaga ikhtilat kita.. apa yang patut kita buat ?"
"senang jea... kau pendam je perasaan kw tu... kalau betul kau suka dan sayang kat dia, kau doa jea banyak-banyak kat Allah, Allah suka hamba-Nya yang suka meminta.."
"nak doa macam mana ?"
"doa ni pernah ustazah aku ajar, "Ya Allah, jika benar dia ialah jodohku dan dia di takdirkan untuk aku, maka kau simpankanlah dia untuk aku agar dapat milikinya dengan cara yang halal". Aku selalu buat macam nih, sampai sekarang aku simpan perasaan kat seseorang.. tapi ingat.. kita hanya merancang, tapi Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita.."
"waaa... dalam diam-diam ye kau.. tak pelah.. tu fitrah manusia kan ? Pape pun terima kasih sebab ajar aku tentang sesuatu yang amat bermakna untuk aku. Jazakallah :D"
"ingat tau, pendam perasaan ni seronok tau, cuma kau dengan Allah jea yang tahu yang kau ada hati dengan budak tu, bila kau pendam, hari-hari kau nampak dia, kau senyum sorang-sorang..boleh jadi budak tu sebagai sumber inspirasi kau dalam bidang yang kau ceburi... Pastu, cuba kau fikir, kalau kau luahkan, ne tau kot-kot budak tu da jadi milik orang, tak ke malu kau nanti, jadi..baik kau pendam jea.. for your own sake :)"
"Allahu yujzika :)"

 -------------------------------------------------------------------------------------------

Bila bicara tentang cinta jarak jauh, mesti semua maklum, lagi-lagi remaja kan ? Cinta jarak jauh ni pada pendapat saya lah, not bad at all lah.. sebab jarak jauh, ikhtilat terjaga, tapi nak lagi cantik, ikhtilat terjaga, pastu saling mendoakan agar diperkuatkan hubungan.. wa... so sweet.. haha..

Lagi pun, ramai gak yang buat macam nih kan ? Sahabat-sahabat saya juga ada yang buat, ade juga pensyarah-pensyarah yang pernah buat, saya tahu pun bila mereka buka cerita.. tapi bila dengar cerita mereka, rasa seronok lak, yelaa.. dengar cerita kebahagian masing-masing.. tapi so far memang setakat nih cinta jarak benua ni memang bahagia. *bukan niat untuk promote supaya bercinta jarak jaoh

 -------------------------------------------------------------------------------------------

Di sini saya ingin menegaskan bahawa Jarak dalam kehidupan kita itu penting. Ingat ! "Jarak tak pernah menghukum kita, tapi sebaliknya mengajar kita untuk lebih teliti dan berhati-hati dalam sesuatu perkara" Sebab itu Allah wujudkan Jarak dalam kehidupan kita, cuma terpulang pada kita untuk jaga Jarak atau langgar Jarak itu. 

Nota Hati: Semasa memandu kenderaan, kenapa kita perlu menjaga jarak antara kenderaan di hadapan dan di belakang kita ? Pastinya untuk mengelak daripada berlakunya perkara yang tidak di ingini seperti kemalangan jiwa. Jika kita gagal menjaga jarak itu, maka eksiden lah jawab nya kan ?
 for the sake of ummah
-Hazim Ahmad-

special guest :)