Sunday, May 12, 2013

tidur lepas asar jadi gila?!

Assalamualaikum.

Pernah alami tak? Saya pernah alami.. *Hahahaa, ketawa sendiri bila tengok gambar ni. :p*

"Wey, jangan tidur lepas asar lah! nanti jadi gile!"

"Errr... mane kau tahu nih?"

"Ada hadis wey..."

"Bacekan"

"((من نام بعد العصر ، فاختُلس عقله، فلا يلومنَّ إلا نفسه)). - Barangsiapa yang tidur selepas Asar maka akan terganggulah akalnya. Maka janganlah dia mencela melainkan kepada dirinya sendiri. (Ibnu al-Jauzi di al-Maudhu'aat, al-Sayuthi di al-la'ali al-Masnu'ah & al-Zahabi di Tartib al-Maudhu'aat)(1)"
"Ohhh. kau tau tak yang hadis nih, hadis maudhu' ?"

"Errr. betul ke nih?"

"Iyee... hadis maudhu'! Hadis Maudhu'  ialah 'sesuatu yang disandarkan kepada Nabi Muhammad s.a.w sama ada perbuatannya, perkataannya, taqrirnya, sifat akhlaqnya atau sifat semulajadinya, secara rekaan atau dusta semata-mata' sebab tuh jangan amalkan.. bahaya tau... Sebenarnya tidur lepas asar nih tak haram, cuma makruh.. dan janganlah diamalkan selalu takut-takut mengundang pelbagai penyakit, sebab tuh makruh. Ibnu Qayyim ada berpesan 'Tidur di siang hari amat dikeji kerana ia akan mewarisi penyakit kebengkakkan (muka kelihatan sembab dan tidak bercahaya) malapetaka, merosakkan warna kulit, menimbulkan penyakit radang limpa, melemahkan urat saraf dan melemahkan syahwat. Sekeji-keji tidur ialah ketika awal hari (matahari terbit) dan terlebih keji lagi ialah tidur di akhir siang hari (selepas Asar).'"

"Ohhh, kira boleh laa kalu nak tidur lepas asar nih?"

"Boleh tapi jangan amalkan selalu, contoh kalu kau balik kuliah, kau penat dan mengantuk sangat-sangat-sangat, lepas solat asar, tidur laa kejap.. hatta kalu kau tengah solat, masuk rakaat kedua kau dah tak boleh tahan mengantuk kau diharuskan berhenti solat, dikhuatiri kau akan terjatuh atau terlentang akibat tidur dalam solat."

"Oke. terima kasih kawan ^^"

"Sama-sama ^^"

untuk lebih rojih:

 
 

Nota-Hati: Orang yang sebarkan hadis palsu adalah orang yang lagi teruk berbanding orang yang tidur lepas asar. :]

special guest :)